top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarc Decat

Rechtsbijstandverzekering

Ik word gedagvaard om te verschijnen voor de POLITIERECHTBANK.Wat kost de bijstand van een advocaat?


Een eenvoudige procedure voor de politierechtbank kan al snel heel wat kosten met zich meebrengen.


Maar wist u dat in 90% van die gevallen de advocaatkosten gedekt zijn door de rechtsbijstandverzekering?


Deze verzekering wordt meestal afgesloten naast de gewone burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering.


Een rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten en erelonen van de advocaat, waardoor de bijstand van een advocaat voor u 'gratis' wordt.


Indien u dus een dagvaarding ontvangt voor de politierechtbank, als gevolg van een snelheidsovertreding, dronkenschap, alcoholintoxicatie, ... maakt u deze dagvaarding best over aan een advocaat.


Deze advocaat zal dan uw verdediging voor de rechtbank voor zijn rekening nemen en zijn kosten en erelonen aanrekenen aan uw rechtsbijstandverzekeraar.


Er dient nog op gewezen te worden dat er een groot verschil bestaat tussen de betichtingen 'alcoholintoxicatie' en 'dronkenschap'.


'Dronkenschap' wordt in de rechtspraak omschreven als 'het verlies van de bestendige controle over zijn daden ingevolge alcoholinname'.


Dit zijn uiterlijke kenmerken als met een dubbele tong spreken, niet meer rechtdoor kunnen wandelen, agressie, rood doorlopen ogen, kleverige mond, ...


'Alcoholintoxicatie' is de objectieve toestand waarin u verkeert indien u meer dan 0.5 promille alcohol in uw bloed hebt . Deze toestand wordt dus vastgesteld met een meetinstrument of via bloedafname .


De betichtingen 'alcoholintoxicatie' of 'dronkenschap' hebben belangrijke gevolgen voor de straftoemeting, het opleggen van een rijverbod en de verhaalsmogelijkheden van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeraar.


Voor alle betichtingen inzake verkeer kan u bij Mr. Marc DECAT van het kantoor DDVD terecht.


Marc DECAT heeft meer dan 40 jaar pleitervaring voor alle Rechtbanken .


28 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page